חדש - כתבה מפרגנת עלינו באתר wine and dine

אתם מוזמנים להיכנס לכתבה (באנגלית) ולהתרשם מביקורו של אדם מונטיפיורי אצלנו ביקב

הקליקו כאן לקריאה

היין

 

היין של יקב ארנס מבוסס על שילוב משתנה של זנים מקומיים – ועל מיזוג ייחודי בין ישן וחדש: מחד, היסטוריה ארוכת שנים של משפחת כורמים ותיקה, ומאידך, ידע מקצועי עשיר וגישה חדשנית של כורם, המגדל גפנים באופן ייחודי ובעל הסמכה וניסיון של יינן מקצועי.

הזנים שנבחרו להרכיב Blend זה – סירה, פטי ורדו, קריניאן ומורבדר – הינם זנים המתבלטים באזור בקעת הנדיב ובנימינה, המעניקים ליין איכויות טובות וטעמים מקומיים.

התוצאה היא יין מקומי 'נטו', המשקף את החזון המקצועי של קובי ואת החיבור החזק שלו לשני עולמות – החקלאות והייננות. זהו יין שנולד, גדל ומבשיל במקום אחד, מתוך אהבה גדולה, תחושת שייכות וחיבור לאדמה ולסביבה – ממש כמו ארבעת דורות המשפחה בבנימינה.

זהו יין בנימיני במלוא מובן המילה, החל מתכנון הזנים בכרם ויישום שיטות זמירה ייחודיות, דרך גידול הגפנים, שמירה על איזון בין עלווה לפרי, תאורה מתאימה ושיטות בציר ייחודיות, וכלה בייצור סדרות Blend השובות את החיך בממסך מרתק של ניחוחות וטעמים.

 

אודות

בנוף הכרמים והמטעים של אזור בנימינה, בלב בקעת הנדיב – אחד מאזורי היין הוותיקים והשורשיים בישראל – נולד יין מקומי שענביו גדלים בכרמי משפחת כורמים ותיקה.

הכנת היין מנוהלת על ידי קובי ארנס, כורם ויינן, המיישם תפיסת עולם ברורה: יין מקומי של "יקב אחוזה" (Estate Winery) על כל המשתמע מכך, מתכנון הכרם ועד לבקבוק.

היין של יקב ארנס מיוצר על טהרת זנים הגדלים בכרמי המשפחה בבנימינה, תוך יישום של ידע מקצועי רב ושיטות גידול ייחודיות, שטוייבו לאורך השנים על ידי שלושה דורות של עובדי אדמה בני משפחה אחת.

לאחר כ-50 שנה שבהן גידלו אביו וסבו ענבי יין עבור יקבים אחרים, החליט קובי ארנס, דור שלישי למשפחת החקלאים הוותיקה, לייצר בעצמו את יין חלומותיו. אחרי לימודי תואר בייננות ובגידול גפן באוניברסיטת אדלייד שבאוסטרליה, ושבע שנות עבודה כיינן מוביל ביקבי כרמל, הוא יצא לדרך והחל לייצר את יין ארנס.

התוצאה היא סדרת יינות Estate Red Blend, המשלבים זנים הגדלים בכרם המשפחתי בממסכים שונים מדי שנה, וזוכים לשבחים מאנשי המקצוע.

הייצור

בשנת 2010, חמש שנים לאחר שבכפר הנוער שפיה הוקמה מגמת כרם-יין, יצא לדרך שיתוף פעולה ייחודי בין המגמה החדשה לבין יקב ארנס.

מדובר במגמת לימוד ייחודית מסוגה בישראל, המאפשרת לתלמידי התיכון להתנסות בכל תהליכי עשיית היין – מהטיפול בכרם, דרך העבודה ביקב וכלה בשלב הבקבוק, התוויות והשיווק. בתוך כך חווים התלמידים התנסות מעשית ותיאורטית בחקלאות, במדעים ובתחומים משיקים נוספים. לצורכי המגמה הקים בית הספר שפיה, הסמוך לבנימינה, יקב בוטיק קטן המייצר כמה אלפי בקבוקים בשנה.

בשנת 2010 קיבל קובי ארנס פנייה ממגמת היין של שפיה. כאיש מקצוע מוביל בתחומו, הוא התבקש ללוות את תלמידי המגמה בעבודה ביקב המקומי. כך יצא לדרך שיתוף פעולה חינוכי וקהילתי, שבמסגרתו מעניק קובי ליווי מקצועי לפרויקט וחונך את דור העתיד של עולם היין הישראלי.

התרחבות שיתוף הפעולה אפשרה לקובי לעשות שימוש בתשתית הייצור הקיימת של יקב שפיה, יחד עם ציוד נוסף שהביא ליקב, על מנת לייצר באופן נפרד ומבודל גם את יין ארנס.

היין של יקב ארנס מיוצר כיום ביקב שפיה, באמצעות צוות של עובדי משק ארנס ועזרה של תלמידי המגמה החווים בתוך כך את כל שלבי העבודה בזמן אמת. התוצאה היא סימביוזה של פעילות קהילתית, חינוכית ומקצועית, המסייעת לטיפוח דור העתיד של המקצוע.

היין

היין של יקב ארנס מבוסס על שילוב משתנה של זנים מקומיים.

הזנים שנבחרו להרכיב Blendזה – 44% סירה, 32% מורבדר ו-24% פטיט ורדו הינם זנים המתבלטים באזור בקעת הנדיב ובנימינה, המעניקים ליין איכויות טובות וטעמים מקומיים.

התוצאה היא יין מקומי 'נטו', המשקף את החזון המקצועי של קובי ואת החיבור החזק שלו לשני העולמות – החקלאות והיינות. זהו יין שנולד, גדל ומבשיל במקום אחד, מתוך אהבה גדולה, תחושת שייכות וחבור לאדמה ולסביבה.

זהו יין בנימיני במלוא מובן המילה, החל מתכנון הזנים בכרם ויישום שיטות זמירה ייחודיות, דרך גידול הגפנים, שמירה על איזון בין עלווה ופרי, תאורה מתאימה ושיטות בציר ייחודיות, וכלה בייצור סדרות Blend השובות את החיך בממסך מרתק של ניחוחות וטעמים.

 

..להזמנות  

מה חדש

לפרטים נוספים, היכנסו לאתר הפסטיבל

מה חדש
היין

ה- Estate Red Blendשל יקב ארנס הוא יין פירותי, מלא ובשל יחסית, בעל עפיצות נמוכה, המדגיש את טעמי הפרי בצד ארומה עדינה של תבלינים.

ה- Blendמורכב מארבעה זנים, כאשר מדי שנה נבחר התמהיל הרצוי ליצירת הממסך הנכון ביניהם – תהליך המתחיל בכרם בשלבי טרום הגידול.

שילוב הזנים ותהליך הייצור מעניקים ליין מורכבות ועושר ארומות של אוכמניות כחולות מעט מעושנות ושל שזיף שחור, יחד עם גווני תיבול של קינמון, אניס, פלפל שחור ומעט פלפל לבן. ליין מבנה גוף מלא, עם טאנינים רכים ובשלים.

הרכב הזנים ב-Estate Red Blend 2010 כולל 66% סירה, 17% פטי ורדו, 12% קריניאן ו-5% מורבדר. זנים אלו נבחרו ליצירת יין רך ועשיר, ומתבלטים באיכותם הגבוהה באזור גידול זה.

הענבים הושרו והותססו בנפרד במשך כ-14 יום, על מנת להביא למיצוי גבוה של צבע בורדו סגול עמוק ועושר של טעמים. היין התיישן כשנה בחביות עץ אלון בהרכב של 20% עץ חדש, כדי לאפשר לפרי להמשיך להתבלט ולהוביל.

היין הוא בעל פוטנציאל התיישנות של כשש שנים משנת הבציר, ובמיטבו כשהוא מוגש בטמפרטורה של כ-18 מעלות ולאחר חצי שעה מפתיחת הבקבוק.

יינות 2011, 2012 ו-2013 של יקב ארנס ממשיכים להציג ממסך משתנה בין שלושה או ארבעה זנים במינונים משתנים מדי שנה, תוך חיזוק והבלטה של זנים מסוימים בהתאם לאיכויות הפרי.

בין התוכניות לעתיד:ייצור יינות זניים מתוך ארבעת הזנים המובילים, וייצור ויין לבן מזנים הגדלים בכרמי משק ארנס.

המשפחה

שורשיו של יקב ארנס נטועים עמוק בהיסטוריה המקומית של בקעת הנדיב. משפחת ארנס מתפרנסת כבר 70 שנה ממשק חקלאי גדול, ומגדלת ענבים ליין זה למעלה מיובל שנים.


מיכאל ארנס, סבו של קובי, נולד בריגה שבלטביה. לפני עלייתו ארצה נסע ללמוד חקלאות בטולוז שבצרפת, ובהמשך השתלם בחקלאות בארה"ב, שם התרשם מסגנון החוות רחבות הידיים. את המשק בבנימינה הקים בסוף 1944 יחד עם אשתו רחל, סבתו של קובי. הם רכשו קרקע, הכשירו אותה לגידולים, ובשולי החלקה הקימו את ביתם. יחד עם חצר המשק חלש הבית על השטח כולו, בסגנון האמריקני שהיה חריג אז בנוף הארצישראלי.

עם השנים הגדילה המשפחה את השטחים החקלאיים. כיום כולל המשק, לצד כרמי היין, גם כרמי מאכל, נשירים, הדרים ואבוקדו. כשליש מכרמי הגפנים של המשפחה הם ענבים ליין במספר זנים: קריניאן, מרלו, קברנה, פטי ורדו, מוסקט, אלכסנדרוני, סירה (שיראז), גוורצטרמינר ומורבדר.

הייצור

בניהולו של קובי ארנס מיושמות בכרם המשפחתי שיטות גידול ייחודיות, המטייבות את איכות הזן. קובי "מאלף" את הגפנים שלו כדי שיעניקו לו את הפרי האיכותי הדרוש לו באופן המדויק ביותר, ויאפשרו את העשרת היין והשבחתו משנה לשנה.

כרם הסירה (שיראז) מעוצב במבנה של שתי קומות – שיטה שבאמצעותה מצליח קובי לגדל את הגפנים באיזון נכון ולקבל אשכולות וגרגירים קטנים יותר, דבר המוביל לאיכות גבוהה יותר של הענבים על שטח נתון.

יישום של שיטות זמירה מקוריות, כולל ביצוע גיזומים מיוחדים למיניהם, מניב תוצרת איכותית במיוחד בכרם הקריניאן בן שלושים השנה ובכרם המורבדר הצעיר. זמירה קצרה בפטי ורדו וטיפולי נוף נוספים, מעניקים לגפן את האיזון הנכון בין עלווה לפרי ובאים לידי ביטוי באיכויות פרי גבוהות.

אודות

קובי ארנס, יליד בנימינה, גדל במשפחת חקלאים שורשית. מגיל צעיר נשם את עבודת האדמה, והאהבה לחקלאות זורמת בעורקיו.

במהלך השנים למד כימיה בפקולטה לחקלאות ברחובות, השתלם בקורסים העוסקים בגידולים החקלאיים הקיימים במשק, וב-1998 סיים תואר ראשון בהנדסת תעשייה וניהול. באותם ימים שב למשק המשפחה כאחראי על כרמי היין, ובמקביל, כתחביב, החל לייצר יין מהענבים שגידל. לפרויקט הגמר שלו בלימודי התעו"נ בחר בתכנון רצפת ייצור ליקב.

אהבתו לגידולי הגפן ולעשיית היין הביאה אותו ואת משפחתו בשנת 2002 לאוסטרליה, שם סיים לימודי Post graduate בייננות ובגידול גפן באוניברסיטת אדלייד. במקביל ללימודים עבד בכרמים באזור Mclaren vale וביקב האוניברסיטאי, ונחשף למומחי יין מובילים מרחבי העולם.

כשחזר לארץ החל לעבוד ביקבי כרמל, בתחילה כיינן האחראי על ייצור היינות הלבנים ביקב כרמל בזכרון יעקב. בתפקיד זה הוביל את מיזם "מכרם עד יין" – פרויקט ייחודי שבמהלכו ליווה את גידול הענבים ויצירת היין זמארין לבן וזמארין אדום של כרמל, משלב זמירת הגפנים ועד לבקבוק, הנושא את חתימתו האישית.

בשנת 2005 עבר ליקב הצפוני של כרמל, כיינן ביקב קאיומי שבמרום הגליל, שם הדריך והנחה את הכורמים באזור גליל-גולן. בתפקיד זה ליווה במשך כחמש שנים את ייצור יינות הפרימיום של כרמל משלב הכרם ועד היקב. גם לאחר סיום תפקידו בשנת 2010 המשיך כבר-סמכא בתחומו להדריך את הכורמים בצפון במסגרת יקבי כרמל. במקביל המשיך לייצר יין באופן פרטי מענבי כרם ארנס שטיפח במו ידיו, ולהשביח את התוצר משנה לשנה.

בשנת 2010 החל קובי לייצר יין באופן מקצועי על בסיס תפיסה של Estate Winery - יין מקומי המבוסס כולו על זנים הגדלים במקום הייצור.

אודות

הגישה של קובי גורסת, כי חלק מחוויית היין היא הטעם המקומי של הענבים הגדלים בכרמים באזור היקב. כתפיסת עולם, הוא בחר לעבוד אך ורק עם ענבי יין שהוא מגדל בעצמו.


כיינן ש"בא מהכרם", הוא נהנה מערך מוסף מקצועי של היכרות אינטימית עם חומר הגלם. האני מאמין שלו הוא חיבור לאדמה, לסביבה ולמרחב שבהם גדלות הגפנים ונוצר היין. הוא חדור אמונה שזהו מרכיב משמעותי, המעניק ליין ערך מוסף של ייחוד ואיכויות.

התוצר הוא יין בנגיעה אישית של המגדל, שהכנתו מושתתת על ביקורת איכות מתמדת ועל מגע יד ייחודי של איש מקצוע המלווה את התהליך לכל שלביו. קובי דוגל בגידול מוכוון-יין – גידול הענבים בכרם לפי סגנון היין המתוכנן. בשיטה זו, אחוזי הזנים בממסך היין משתנים משנה לשנה לפי תכנון גידולי הגפן ויישום החלטות מקצועיות לאורך כל שלבי הגידול והייצור.

יינות ה-Blend של יקב ארנס משקפים את תפיסת העולם הזאת. הם נוצרים באהבה של איש אדמה, במחויבות של מגדל מנוסה ובאנינות של יינן מוסמך, המתגלמים כולם באדם אחד.

Ynet
"בכפר הנוער מאיר שפיה לומדים תלמידי בית הספר החקלאי במסגרת מגמת כרם-יקב את כל שיש לדעת...
...אודות כרמים, גידול וייצור יין. הם מטפלים בין השאר בענבים מזן קריניאן ומורבדר ומייעץ להם היינן קובי ארנס (חפשו את האסטייט רד בלנד של יקב ארנס שלו)."

ליבי שפרלינג, ynet אוכל, 2.9.13
בקבוק
"...אם זה לא מספיק (לנו זה הרי אף פעם לא מספיק), אז תמורת העזרה והעבודה שהוא עושה כאן עם הנערים...
...מייצר קובי ביקב של שפיה גם יין מצוין משל עצמו מכרמי המשפחה בהם הוא מטפל. היין הוא בלנד של סירה, קריניאן, מורבדר ופטי-וורדו, הזנים שלדעת קובי הם מתאימים ביותר לאזור. אתם יכולים לסמוך על דעתו בענייני כרמים, קובי הוא אחד מאנשי המקצוע הטובים והמנוסים שיש, בעל ניסיון רב בהקמת ובגידול כרמים, גם בגליל ובגולן וגם באזור זכרון בנימינה. בנוסף הוא בוגר לימודי ייננות באדלאייד באוסטרליה. הרעיון, מספר קובי, הוא ליצור יין מקומי של האזור שגם ישתו אותו באזור. בדיוק כמו שבחו"ל אתה רוצה לשתות את היין המקומי של הכפר. הוא מתיישן שנה בחביות ישנות בלבד והתוצאה, שוב לא מפתיע, היא יין טוב. מאוד מאוד טוב, עם שפע פרי נהדר לצד רעננות, איזון ומבנה טוב. בקיצור יין טוב."

עמוס רביד, בקבוק – פורטל תרבות האלכוהול, 29.3.13
על השולחן
"זהו ממסך של סירה, פטי ורדו, קריניאן ומורברדר, שנעשה ביד עדינה ומקצועית – יין ים תיכוני מותק ועסיסי...
...הפה אולי מתקתק מדי, וכרגע היין זקוק לזמן בכוס כדי להיפתח, אבל בסך הכל מדובר ביין מקסים מבית טוב".

על השולחן, 27.10.13
ישראל היום
"היין שגדל בכרמים של משק ארנס ונעשה ביקב שפיה מכיל ענבי סירה, פטי ורדו, קריניאן ומורברדר...
...יש לו צבע סגול יפה וריחות כהים של פירות טריים, עשבי תיבול, בשר, אדמה ודיו, שמשולבים היטב בריחות וניל וקפה. הטעמים שלו מאוזנים היטב, החמיצות נעימה והסיומת ארוכה. למרות העושר והמלאות שלו, הוא לא מהיינות המכבידים אלא מהיינות שגורמים לי לשלוח שוב ושוב את היד לכוס כדי לגלות עוד רובד. בעשורים האחרונים רמת הגולן והגליל העליון מסתכלים על בנימינה קצת מלמעלה. היין של קובי מצטרף ליינות שמחזירים לאזור את הכבוד האבוד שלו."

יאיר גת, ישראל היום – מוסף שישבת, 28.6.13
מוצרים נוספים

בצד יין, משק ארנס מייצר גם שמן זית בעל איכויות מיוחדות. שמן הזית של ארנס גדל בצורה ייחודית במטעי המשפחה בבנימינה, בשיטת "סופר צפוף" – כרם זיתים שניטע בצפיפות ונמסק על ידי בצרת, מכונה הבוצרת ענבים ומוסקת זיתים.

בשל מבנה השורה הצר בכרם הזיתים, בסגנון של "גדר חי" ובדומה לגפן, ניתן למסוק את הזיתים בשיטה מכנית יעילה ולהביאם בזמן קצר ביותר לבית הבד, עובדה המעניקה להם יתרון איכותי. ההגעה המהירה מהכרם אל בית הבד שומרת על איכות שמן הזית, משמרת את הטעמים הרעננים שלו ומפחיתה התחמצנות.

במשק ארנס מיוצרים שני זני שמן זית עיקריים: ארביקינה – זן ספרדי, וקורונייקי – זן יווני, המתאימים לגידול "סופר צפוף". שני הזנים הללו משמשים להכנת שלושה סוגי שמן זית: ארביקינה טהור, קורונייקי טהור ו"בלנד" המוסך את שניהם לתערובת אחת.

במהלך שנת 2013 הוכנסו במשק ארנס לניסיון שני זני זיתים נוספים: אסקל – פיתוח ישראלי, וקורטינה – זן איכותי במיוחד מאזור דרום איטליה.

שמן הזית של משק ארנס מיוצר כיום בהיקף של אלפי ליטרים בשנה ומשוווק בעיקר מפה לאוזן.

  • היין
    • המשפחה
      • ייצור
        • גלריה
          • צור קשר

            Tivonet

              שריגרעיונות